23. august 2013

Alpaca


Alpaca har jeg tidligere skrevet om i dette indlæg, men vil gerne uddybe dette...
Vær opmærksom på, at alpacafibre indeholder ikke lanolin som almindelig uld. Jeg har altid vasket mine råfibre før spinding, men er det tops, så spinder jeg dem direkte.
Man kan gøre følgende, hvis vask før spinding ønskes:
Fjern alt skidt og møg, så kun fibrene er tilbage.
Fyld en vask, kar el. lign med lunken vand og et mildt vaskemiddel. (F.eks. Neutral hårshampoo.) Derefter puttes fibrene forsigtigt ned i vandbadet uden at presse, rode eller lign og lad det så ligge der i ca 15 min.
Fibrene tages forsigtigt op af vandet, pas på ikke at vride fibrene, men pres dem forsigtigt. De kan filte. Gentag vaskeprocessen indtil fibrene er rene.
Lad dem ligge på et gammelt håndklæde på et tørrestativ og tørre.
Når de er tørre, vil jeg anbefale at opbevare fibrene i en papirspose, papkasse eller lign. da uld under ingen omstændigheder har godt af at ligge i plastikposer.
Før spinding sværger nogle til kartemaskinen andre til håndkarterne. Under alle omstændigheder vil jeg anbefale dem med de fine nåle. (Erfaringen viser -)))

4 kommentarer:

FrøkenTina sagde ...

Tusind tak for dit indlæg.. og link til andre indlæg om alpaka - det ser jo nemt ud at vaske det. Jeg må forsøge mig. Er det vandtemperatur på ca. 40 grader eller varmere?

Zette sagde ...

Velbekommen, Tina.
Jeg vil anbefale, at du bruger håndledsvarmt vand. - metoden man bruger til at mærke om modermælkserstatningen er den korrekte temperatur/ eller den lunkne vand ved gærdeje. Den metode slår aldrig fejl.
Varmere, så kan man risikere, at fibrene filtrer.
Og vandet skal have samme temperatur ved alle vaske...

FrøkenTina sagde ...

Tak - har indkøbt shampoo til formålet og er i træning mht at mærke på babymad og babybadevand :-)

Zette sagde ...

Kan jeg hjælpe yderligere, skriver du bare igen.